Gemma op de RadioOp de basisschool was ik zo verlegen dat mensen me weleens vroegen of ik mijn tong had verloren. Dat vond ik een rare vraag, want mijn tong zat duidelijk in mijn mond, dus stak ik hem uit als antwoord. Maar iets zeggen durfde ik niet. Op elk schoolrapport stond weer: Gemma werkt goed, alleen is ze wel heel erg stil.

Een van de redenen voor mijn zwijgen was dat ik de letter ‘r’ niet goed kon uitspreken. In groep drie moest ik een keer het woord ‘roos’ voorlezen, maar de juf verstond ‘doos’ en toen gaf ze de beurt aan iemand anders. Ik vond dat zo erg, dat ik voortaan synoniemen verzond voor woorden die met een rollende r begonnen: zo zei ik ‘ik kijk naar buiten’ in plaats van ‘ik kijk door het raam’.

Het woord ‘radio’ kon ik dus ook niet uitspreken, en dat ik ooit aan radioprogramma's zou meewerken had ik nooit verwacht. Toch begon ik in 2012 met veel plezier als presentator bij wetenschapsprogramma Swammerdam op Amsterdam FM. Inmiddels deed ik aan improvisatietheater, en waren mijn angst om te praten (en om de ‘r’ uit te spreken) allang verdwenen. Sterker nog: ik ontdekte juist dat ik radio maken ontzettend leuk vind, en dat schrijven en radio maken veel met elkaar gemeen hebben - het gaat er in beide gevallen tenslotte om een mooi en interessant verhaal te vertellen.

Van 2014 tot en met 2017 werkte ik als freelance verslaggever voor natuurradioprogramma Vroege Vogels (elke zondagochtend op NPO Radio 1). Sinds 2018 werk ik bij NRC mee aan de wetenschapspodcast Onbehaarde Apen. Hieronder zijn enkele fragmenten te beluisteren.

-Radio Kunststof: op Radio 1 mocht ik vertellen over mijn boek Licht;

-Radio Swammerdam - Wetenschap op Zondag: op de radio over mijn boek Licht;

-Onbehaarde Apen - Wetenschap: in deze wekelijkse wetenschapspodcast van NRC praten mijn collega's en ik elke week over een onderwerp dat ons fascineert.


naar top

naar hoofdpagina

Laatste update: 13 augustus 2023