Alles over GemmaGemma Venhuizen


Geschreven door: Jesse - 18 feb 2020

Gemma Jeannette Venhuizen (Amsterdam, 24 oktober 1985) is een Nederlandse schrijfster, wetenschapsjournalist en aardwetenschapper. Haar eerste boek verscheen in 2013 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar: ‘Alle Bessen kun je eten - alleen sommige maar één keer’ en na dit debuut zijn er nog vier boeken van haar hand uitgegeven - waaronder het boek ‘Licht’ waarmee ze in diverse media is verschenen. Als wetenschapsjournalist is ze werkzaam bij NRC Handelsblad te Amsterdam.

Gemma Venhuizen op de James Cook.
-Gemma Venhuizen op onderzoeksschip RRS James Cook-


Jeugd


Gemma Venhuizen is geboren in het Prinsengrachtziekenhuis te Amsterdam op 24 oktober 1985 rond 16.50 uur, als enig kind van Olga Lohman en Gerhard Venhuizen. Ze groeide op in Heemstede, zat op de basisschool in Aerdenhout en vervolgens op het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Haar passies voor natuur, lezen en schrijven kwamen in deze jonge jaren al bovendrijven: “niets wilde ik zo graag als schrijfster worden”.


Opleiding


In Amsterdam studeerde ze vanaf 2003 aardwetenschappen op de Vrije Universiteit (VU) met de specialisaties fysische geografie en wetenschapscommunicatie. Tijdens haar studie begon ze te schrijven voor tijdschriften zoals Roots en FietsActief en in de Volkskrant had ze al een column in het eerste jaar van haar studie. Ze was lid van de Amsterdamse studentenvereniging Liber - waar ze secretaris was. Voor haar studie deed ze veldwerk in Zweden, Spanje, Finland en Frankrijk. Aan het einde van haar studie publiceerde ze wetenschappelijke artikelen en schreef ze een masterscriptie over permafrost in de toendra in Noord-Zweden. Een tweede masterscriptie, voor wetenschapscommunicatie, schreef ze over metaforen in W.F. Hermans’ boeken, o.a. Nooit meer slapen en Erosie. Ze studeerde af in 2010.


Schrijfster


Na de studie werd ze natuur-, reis- en wetenschapsjournalist wat ze combineerde met het schrijven van boeken. Ze begon te schrijven als freelance journalist voor de kranten NRC Handelsblad en nrc.next, de tijdschriften Geo.brief, Mens & Natuur, Kijk en ook websites zoals Kennislink. Daarnaast was ze te horen in het radioprogramma Vroege Vogels.

In januari 2013 verscheen Gemma's debuutroman ‘Alle Bessen kun je eten - alleen sommige maar één keer’ bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. De boekpresentatie vond plaats op 25 januari 2013 om 16.00 uur in De Nieuwe Boekhandel te Amsterdam. Na deze fictie publiceerde ze drie non-fictie boeken over wetenschappelijke onderwerpen. Op de radio en de televisie vertelde Gemma regelmatig over haar boek Licht (2017). Ze heeft ook enkele lezingen gegeven over onder andere ijstijden, het onderwerp en titel van haar tweede non-fictie boek (2014). Daarna volgde haar eerste kinderboek ‘Rotbeesten’, een boek waarvoor ze samenwerkte met illustrator Tjarko van der Pol. Ze werd gevraagd een bijdrage te leveren voor het boek Darwin's Engelen.

Naast haar werk als schrijfster en freelance journalist had ze een bijbaan als studentenassistent en publiceerde ze enkele wetenschappelijke artikelen over werk dat ze al gedaan had tijdens haar studie, maar ook over nieuw werk, onder andere met wiskundige en wetenschapsjournalist Ionica Smeets.

Wetenschapsjournalist


Gemma Venhuizen heeft voor haar werk als wetenschapsjournalist enkele bekende Nederlanders geïnterviewd, o.a.: Hans Dorrestijn, Arjen Lubach, Midas Dekkers, Hugo Brandt Corstius, Jelle Brandt Corstius, Ernst Jansz (van Doe Maar) en Sylvia Witteman.

Na jaren alleen op freelance-basis als journalist te hebben gewerkt is ze sinds 2017 vast in dienst als wetenschapsredacteur bij NRC Handelsblad. Naast het schrijven van artikelen voor de krant, is ze ook te horen in de wekelijkse NRC wetenschapspodcast Onbehaarde Apen.

Verder schrijft ze nog voor tijdschriften, is ze ook vaak op televisie en radio, en geeft lezingen.


Reizen


Voor haar werk als wetenschapsjournalist is ze meerdere malen mee geweest op bootexpedities. In 2016 was ze mee op onderzoeksschip RRS James Cook die vertrok vanaf het eiland Antigua in de Caribische zee en voer naar Tenerife. Voor deze freelance-opdracht o.a. voor NRC hielp ze bij het onderzoek naar Saharastof in de oceaan. Ze zat vijf weken op zee en schreef een artikel over de vondsten opgedaan tijdens deze Nederlandse expeditie.

Langs de westkust van Groenland voer ze tweemaal (2015 en 2016) op de Rembrandt van Rijn, een zeilschip van Oceanwide Expedition. Ze was Roots-reisgids voor een internationaal gezelschap dat hoofdzakelijk bestond uit rijke gepensioneerden. Als gids vertelde ze over de geologie en biologie van Groenland. Op Kennislink staat een interview over haar ijskoude avontuur.

Met het Nederlandse onderzoeksschip Pelagia voer ze rond het eiland Saba. Dat was spannend, want door een storm waren er hoge golven. Om haar op te halen voer het schip speciaal voor haar een dag om. Ze heeft haar leven gewaagd door in de hoge golven vanuit een piepklein bootje op de touwladder van de Pelagia te springen. Op het schip werd twee weken onderzoek gedaan naar koraalriffen in warm water. Op een tweede tocht van Ierland naar Texel werden de riffen onderzocht in koud water.

In 2015 was ze reisgids op de Ortelius die rond Spitsbergen voer. Op Spitsbergen was ze al eerder voor haar studie naar permafrost op UNIS (2009). De Ortelius kende ze ook al van haar reis naar Antarctica waar ze ook als reisgids en journalist meevoer op dit ijsversterkte schip (net geen ijsbreker). De reis naar Antarctica combineerde ze met een verblijf in Chili waar ze een reportage maakte voor Vroege Vogels.

Gemma Venhuizen verbleef bijna een half jaar in Nieuw-Zeeland, onder meer als vrijwilliger op een internationaal wetenschapsfestival. Verder heeft ze er het beroep schaapsherder uitgeprobeerd. Vanwege een wetenschapsprijs voor een essay was ze in Brisbane in Australië uitgenodigd voor een geologencongres waar ze haar essay mocht voorlezen en een medaille in ontvangst nam.

In Zuid-Afrika volgde ze een cursus wildlife filmen, waarvan het resultaat te bewonderen valt in een online filmpje. Met gevaar voor eigen leven filmde ze een mestkever van nog geen 10 cm afstand!

Verdere studies naar permafrost volgden in Alaska bij de Dalton Highway (met een reisbeurs na haar studie) en in Siberië.


Bibliografie


Op 22 januari 2013 verscheen haar debuutroman ‘Alle bessen kun je eten - alleen sommige maar één keer’ bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Op 22 april 2014 is haar eerste non-fictieboek ‘De aarde voor in bed, op het toilet en in bad’ verschenen bij uitgeverij BBNC.

Op 24 oktober 2014 is haar tweede non-fictieboek, ‘IJstijden in Nederland’ verschenen bij Amsterdam University Press.

In januari 2017 is haar derde non-fictieboek, ‘Licht - invloed op lichaam & geest’ verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

In juni 2018 is haar eerste kinderboek verschenen bij Luiting-Sijthoff: ‘Rotbeesten’ (illustraties door Tjarko van der Pol).

In november 2018 kwam het boek ‘Darwins Engelen - Vrouwelijke geleerden in de tijd van Charles Darwin’ uit, samengesteld door Tessa van Dijk en Norbert Peeters. Gemma schreef hoofdstuk vier over het leven van reizigster en botanisch kunstenares Marianne North (1830-1890).


Prijzen


Podcast prijs: De NRC-wetenschapspodcast Onbehaarde Apen, waarin Gemma samen met collega's wekelijks een onderwerp uitvoerig behandelt, won bij de Dutch Podcast Awards 2019, een initiatief van BNR Nieuwsradio, in de categorie Wetenschap.

DeBuren Parijs-editie 2015 - tweeweekse schrijversresidentie in Parijs, jonge Nederlandse en Vlaamse schrijvers.

Young Earth Scientist Essay Contest Winner: Apr 2011. Ze won met het essay CoCoA: The future ingredient for geoscientific research de internationale essaywedstrijd van de International Union for Geological Sciences. In augustus 2012 mocht ze haar essay voordragen op het internationale geologencongres in het Australische Brisbane.

In 2010 won ze een reisbeurs van de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten Nederland (VWN ) om te studeren op de universiteit van Alaska voor een studie/zomercursus over permafrost in Fairbanks.

2e prijs voorronde Write Now! Amsterdam 2010 (Gestrikt)

1e prijs voorronde Write Now! Haarlem, 2009 (Het Laatste Avondmaal)

1e prijs KNAW Profielwerkstuk VWO over dyslexie, 2002

Winnaar Klein Aerdenhouts dictee (1 keer 1e, 1 keer 2e).

Winnaar slalommen bij het skiën Oostenrijk (1996)

Winnaar miniplaybackshow op de basisschool (1995). Lied: ‘Waanzinnig gedroomd’


Trivia & Varia


Gemma Venhuizen
-lijkt op ex-geliefde van Kierkegaard: Regine Olsen;
-fan van meloenijs;
-houdt van improvisatietheater;
-kan tango- en flamencodansen;
-wandelen.


QUIZ


-Tweede naam Gemma: a) Jeannette b) Jeannine c) Julliette d) Jeanine e) Jemma

-Lievelingsavondeten: a) pizza met champignon b) spinazietaart c) vissticks d) zalm e) pannenkoeken

-Lievelingskleur: a) blauw b) rood c) groen d) zwart e) turquoise

-Schoenmaat: a) 36 b) 38 c) 39 d) 43 e) 45

-Lievelingsgetal: a) 3 b) 24 c) 17 d) 13 e) 111

-Op een vrije avond gaat Gemma het liefst: a) zuipen in de kroeg om de hoek b) tennissen c) tv-kijken op de bank d) bios e) in een hotel zitten

-Vroeger had Gemma 48 posters van a) Brad Pitt b) Leonardo DiCaprio c) Johnny Depp d) Hanson e) Backstreet Boysnaar top

naar hoofdpagina

Laatste update: 13 augustus 2023